0
Çocukken, anne-babamıza ‘Güneş nasıl parlıyor?’ veya ‘Hava neden şeffaftır?’ gibi sorular sormuşuzdur. Çünkü bir çocuğun beyni her gün yüzlerce soru üretir ve bu sorularla yetişkinleri şaşırtırlar. Büyüdükçe ise sorularımız azalar. Ancak çevremizdeki dünyaya olan ilgimizi kaybetmeyiz, fakat şimdi bu soruları ailemiz yerine Google’a soruyoruz. Arama geçmişinize bakarsanız, her gün kaç farklı sorunun aklınıza geldiğini anlayacaksınız. Ama bugün eminiz ki günlük işler hakkında birçok yeni şey öğreneceksiniz. İnanın, listemizdeki birçok ürünün gerçek amaçlarını çok sayıda kişi bilmiyor.

1. Klavye :



Bilgisayar klavyelerindeki harflerin neden alfabetik sıralamaya göre yerleştirilmediğini merak ediyor olabilirsiniz. Sonuçta alfabetik sıralamaya göre yerleştirilmeleri daha mantıklı olurdu. Öyle değil mi? Aslında ilk daktilolarda tuşlar alfabetik sıraya göre düzenlenmiştir. Ancak bu bir soruna yol açmış. İngilizce yazarken insanlar genelde bitişik tuşlara arka arkaya basmışlar. Bu da daktilonun sıkışmasına ve ardından da arızaya neden olmuş. Bu yüzden üreticilerin klavyelerini bir şekilde düzenleme ihtiyacı gün yüzüne çıkmış. Bu problemin çözümü için kullanıcının yazım hızını yavaşlatmak üzere harflerin yerlerini alabildiğine karıştırarak en çok kullanılan harfleri elin en zor ulaşabileceği yerlere yerleştirilmek uygun görülmüş. Q klavye adını verdiğimiz harf dizilimi de bu şekilde ortaya çıkmıştır.

2. Poşet Çay :



 İngilizlerin çaya olan düşkünlüklerini biliyorsunuzdur. Her yıl bu sıcak içeceklerden 60 milyar fincan içiyorlar. Aynı zamanda İngilizler çayın dünyadaki ticari dağıtımından da sorumludurlar. 19. yüzyılın başlarında ilk çay fabrikalarını kurmuşlar ve üretime geçmişlerdir. Bununla birlikte 1904 yılında Amerikalı girişimci Thomas Sullivan yanlışlıkla yaptığı bir buluşla piyasada devrim yaratmıştır. Öncelikle poşet çay yıllar önce Thomas Sullivan tarafından değişik tarzda çay satmaya karar vermesiyle ortaya çıkmıştır. Müşteriler ise bu yeni çaydan farklı bir nedenden ötürü hoşnut kalmışlardır. O da normalde poşetleri açıp çayı demlemek yerine kaynamış suya poşetli çayı atmanın daha kolay gelmiş olmasıdır. Sonuç olarak satışlar tavan yapmış ve fikir evrensel bir biçimde popülerite kazanmıştır.

3. Yürüyen Merdiven Fırçaları :



Yürüyen merdivenlerin kenarlarındaki bu garip fırçaları daha önceden fark etmişsinizdir. Bu fırçaların ayakkabıları temizlemek için olduğunu düşünebilirsiniz. Ama bu tabii ki de yanlış. Aslında bu fırçalar sizin güvenliğinizi sağlıyor. Yürüyen merdivenlerin kenarları ile kişilerin ayakkabıları arasında bir boşluk olmalı ve fırçalar bunu sağlıyor. Aksi takdirde ayakkabı bağcıkları hiç de istenmeyen üzücü olaylara neden olabilir. Aynı şekilde merdivenlerin üzerindeki sarı işaretler de benzer bir amaca sahiptir. Bu sarı çizgilerin üzerine ve ötesine asla basmamalısınız. Peki yürüyen merdivenlerdeki fırçaların ve sarı şeritlerin gerçek amacını daha önceden biliyor muydunuz?

4. Üçgenler ve Uçaklar :



Uçaklar, gizemli ve görkemli makinelerdir ve uzun zamandır hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Peki daha önce uçakların içerisinde küçük siyah üçgenler görmüş müydünüz? Bu üçgenler genelde pencerelerin hemen üzerine bulunurlar. Peki ama bu gizemli semboller ne için varlar? Nedeni çok basit. Bu küçük siyah üçgen, Airbus ailesinde, uçağın içerisinden kanadın en iyi biçimde gözlemlendiği yeri belirtiyor. Bu hizaya denk gelen pencereden bakarak, kanatta herhangi bir problem olup olmadığını, slat ve flap’lerin gerektiği şekilde çalışıp çalışmadığını görebiliyorsunuz. Buzlanmaya karşı uygulama yapılan durumlarda, de-icing sıvısının kanadı yeterli biçimde kaplayıp kaplamadığı da, en iyi bu noktadan görülüyor. Ayrıca uçuş takımlarının açıldığından emin olunamayan durumlarda, bu noktadan bakarak tekerleklerin konumunu görmek mümkün olabiliyor.

5. Kanatlardaki Kancalar :



Eğer uçakta kanada yakın bir koltukta seyahat ederseniz, uçakların kanatlarının üzerinde sarı bir parçanın yer aldığı görebilirsiniz. Kancaya benzer sarı parçaların sayısı ve kanattaki konumu uçaktan uçağa değişebiliyor. Herhangi bir acil durum ve akabinde suya iniş yapılması durumunda bu küçük kancalar, yolcuların uçaktan güvenli bir şekilde çıkmalarına yardımcı oluyor. Slide ismi verilen bota güvenli bir şekilde binebilmek için bu kancalara bağlanan halatlar büyük iş görüyor. Halatın bir ucu kapı çerçevesine sabitlenirken diğer ucu da kanat üzerindeki küçük sarı kancaya tutturuluyor. Slide da uçağa daha sağlam şekilde sabitlenerek tahliye kolaylaşmış oluyor.

6. Mikrodalga Kafesi :



Mikrodalga fırınların içerisinde ince metal bir ağ olduğunu fark etmiş miydiniz? Bu içeride ne olduğunu görmeyi zorlaştırır ve bu yüzden de anlamsız bir tasarım olduğu düşünülür. Ancak gerçek hiç de öyle değildir. Öncelikle bu kafes veya ağ Faraday Kafesi olarak adlandırılır. Eğer fırın kapaklarındaki cam yüzey incelenirse metal bir ağ yapısının olduğu gözlenir. Bu yapı sayesinde fırın bir faraday kafesine dönüşür. Böylece yiyecekleri ısıtmak için üretilen mikrodalgalar fırın içinde kalır. Faraday kafesi ise 1836 yılında İngiliz fizikçi ve kimyager Michael Faraday tarafından icat edilmiştir. Kafes dışarıdan gelen elektromagnetik dalgaların ve statik elektriğin yapının içine girmesini engeller.

7. Kapı Kolları :



 Kapı kollarının çoğunun pirinçten yapıldığını fark etmiş miydiniz? Aslında bunun mantıklı bir açıklaması var. Mesele şu ki, bakır esaslı alaşımlar özellikle pirinç, mikropların yayılmasını engelliyor. Aslında bakırın şaşırtıcı özellikleri atalarımız tarafından eski zamanlarda biliniyordu. O zamanlar insanlar içme suyunu arıtmak için bu malzemeden yapılan kaplar kullanmışlardır. Ayrıca bu kimyasal element, antibiyotiklerin icadından önce antibakteriyel ilaçların üretiminde kullanılmıştır. Pirincin ise mikroplardan tam olarak nasıl koruduğu hala tam olarak anlaşılamamıştır. İngiliz bilim insanları tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, bu malzemenin insan teriyle etkileşime girdiğinde bu özelliğini ortaya çıkardığı sonucuna ulaşmıştır. Kapı koluna hafifçe terli bir avuç içi ile dokunulduğunda, insan vücudu tarafından üretilen tuz bakırdaki korozyon sürecini başlatıyor. Bu süreç mikroorganizmaların aktivitesini engelliyor. Ayrıca bilim insanlarına göre, bakır kapı kolları çok sayıda patojenik organizmayı nötralize edebilir. Yani kısaca kapı kolları bizlere söylenildiği gibi mikrop yuvaları değildir. Ama sadece kapı kollarına güvenmek de yanlış. Siz her şeye rağmen sık sık ellerinizi yıkamayı unutmayın.

8. Donut Deliği :



Günümüzde her yerde bulabileceğimiz donutlar geçmişte sadece modern şehirlerde, lüks pastanelerde satılıyormuş. Ancak zamanla toplumların tüm kesimlerine yayılmış. Peki donutların ortasındaki deliğin ne anlama geldiğini hiç düşünmüş müydünüz? Geçmişte fırınlar günümüzdekiler kadar gelişmiş olmadığı için donutun her tarafı eşit pişmiyormuş. Bu sebeple fırıncılar ortasını delik bırakarak donutu eşit şekilde pişirmeye çalışmışlar. Bu şekilde satılan donutlar daha çok beğenilince de günümüze dek ortası delik şekilde gelmişler.

9. Banyo Köpüğü :



Birçok insan uzun süren banyoları sever. Özellikle soğuk mevsimlerde. Bazıları banyo yaparken müzik dinler bazıları da sadece sessizliğin tadını çıkarır. Ama bol köpüklü aromalı köpük içermeyen bir banyoyu hayal etmek gerçekten zor. Aromalı köpükler rahatlatıcıdır ve güzel kokusu insana kendini daha iyi hissettirir. Ancak köpüklerin çok daha pratik bir amacı daha var. O da suyun hızlı bir şekilde soğumasını önyleyerek su sıcaklığının aynı derecede kalmasını sağlamaktır.

10. Güneş Gözlükleri :



 Güneş gözlükleri isminden de anlaşılacağı üzere gözlerimizi güneşin zararlı ışınlarından korumaktadır. Ancak hepsi bu kadar değil. Güneş gözlükleri karlı ve soğuk ülkelerde yaşayan kişilerin gözlerini karın göz kamaştırıcı ışınlarından da korumaktadır. Aynı zamanda 12. yüzyılda Çinli yargıçlar kendi duygularını tanıklardan gizlemek için gözlükleri kullanmışlardır. Peki güneş gözlüklerinin bu şaşırtıcı kullanım amaçlarını daha önce duymuş muydunuz?
Gerçek üretim amaçlarını bilmediğimiz şaşırtıcı ürünlerden bahsettiğimiz yazımızın sonuna geldik. Sizi en çok şaşırtan ürün hangisiydi? Görüşlerinizi ve eklemek istediğiniz şeyleri bize yorumlar kısmından yazabilirsiniz.

Yorum Gönder

 
Yukarı