0
Sayılı günleri mi kaldı






















Facebook 10 yaşında; fakat 11. yaşgününü kutlayacak kadar yaşayıp yaşamayacağına dair spekülasyonlar devam ediyor.

Son araştırmalara göre Facebook'un günleri sayılı. Facebook ise basında geniş yer bulan bu tür araştırmaları yalanlayacak verileri titizlikle gündeme hazırlıyor.
Örneğin Princeton Üniversitesi'nden araştırmacılar Google verilerine dayanarak önümüzdeki üç yıl içinde Facebook'un kullanıcı sayısının yüzde 80'ini yitireceği öngörüsünde bulununca Facebook hemen buna karşılık verdi.
Şirkete bağlı çalışan bilim insanları aynı yöntemi kullanarak Princeton Üniversitesi'nin 2021'de hiç öğrencisi kalmayacağını ve 2060'da dünyadaki bütün havanın yitirileceğini söylemenin mümkün olduğunu ortaya koydu.
Araştırmacılar, "Tüm araştırmalara eşit yaklaşılmadığını ve bazı analiz yöntemlerini kullanarak çılgın sonuçlara varılabileceğini eğlenceli bir şekilde hatırlatmak istedik." diye açıklama yaptı.

Forrester Research adlı araştırma merkezinden uzman Nate Elliott da Princeton araştırmasını doğru bulmuyor. Facebook'un gücünü, düzenli olarak yeni özellikler ekleme yoluyla yeni üye kazanması ve eskilerinin de ilgisini canlı tutmasında görüyor.

Comscore firmasının verileri de bunu doğruluyor. Bu verilere göre, ABD'deki 18-24 yaş grubu nüfusun yüzde 89'u Kasım 2013 itibariyle Facebook kullanıyordu.

Elliott, diğer tüm sosyal ağlara kıyasla, Facebook'un çok daha genç kullanıcıları barındırdığına dikkat çekiyor.

Facebook yaşlanıyor mu?
Fakat bazı araştırmalar da var ki Facebook'un çürütmesi çok daha zor.

iStrategylabs adlı dijital firma Facebook'un kendi sosyal reklam verilerini kullanarak son üç yılda üç milyon gencin Facebook'tan ayrıldığını ortaya koydu.
Daha önce de Pew Internet Centre adlı araştırma şirketi, gençlerin ebeveynleri yüzünden Facebook'tan soğuduğunu ifade ediyordu. Kaprisli gençlerin anne-babalarıyla aynı dijital ortamı paylaşmak istememesi kimse için sürpriz bir bilgi değil aslında.

Pew, bu nedenle gençlerin daha çok WhatsApp ya da Snapchat gibi sosyal paylaşım uygulamalarına yöneldiğini vurguluyor.
Fakat Pew raporu, Facebook'un genç üyelerinde yüzde 25 düşüş yaşanırken 55 yaş üstü üye sayısında yüzde 80 artış olduğuna dikkat çekiyor.

O halde "Facebook yaşlanıyor" sonucunu çıkarmak mümkün mü?

Bazı uzmanlar, reklam gelirleri bakımından bu demografik değişimin olumlu olduğunu, çünkü ileri yaştaki üyelerin harcama gücünün gençlerden daha fazla olduğunu belirtiyor. Fakat bugünün gençleri geleceğin tüketicileri olacağı için Facebook'un genç üyelerini kaybetme karşısında kayıtsız kalamayacağı ifade ediliyor.

Rekor kârlar
Facebook'un üyelerini cezbetmeye devam edip etmeyeceği konusundaki spekülasyonların, şirketin kurucusu Mark Zuckerberg'i geceleri uykusuz bırakması henüz sözkonusu değil.
Geçen hafta açıklanan sonuçlar Zuckerberg için erken doğum günü hediyesi niteliğindeydi.

Bu sonuçlara göre, Facebook'un bugün 1,23 milyar aktif üyesi var. Şirketin geliri 2013'te yüzde 55 artışla 7,87 milyar dolara fırlarken kârları da yedi kat artışla yıllık 1,5 milyar dolara ulaşmış bulunuyor.
Facebook Snapchat'ı satın alma girişiminde başarısız olunca en çok kâr getiren alana, cep telefonları ve tabletlere yönelik mobil reklama yöneldi. Bu alanda elde edilen gelir 2,34 milyar dolar ile toplam cirosunun yarısından fazlasını oluşturdu.

Mobil reklamcılık
Facebook şimdi de veri takibi ve odaklı reklam yoluyla bu işi daha iyi yapmak için adım atıyor.

Üyelerinin bilgilerini fazlasıyla kullandığı için eleştirilen Facebook'un bu işi aslında çok da iyi ve hedefli yapmadığı düşünülüyor.

Facebook'un geleceğiyle ilgili spekülasyonlarda insanların onu neden kullanmaya devam ettiğine dair fazla analiz bulunmuyor.

Belki de Facebook'un başarısı, insanın en temel özelliklerinden biri olan merak duygusundan yararlanmasında yatıyor.

Biz sevsek de sevmesek de Facebook insanların yaşamında dijital roman haline geldi; birçoğu için de okunması gerekenler listesinde yer alan bir roman.

Yorum Gönder

 
Yukarı