0
Merhaba okurlar! Bugüne kadar her türlü işimiz için kullandığımız ve resmen kurdu olduğumuz Wordpress blog sisteminin bugün sizlere çok farklı bir yönünü açıklayacağım. Aslında bunu yapmak ne kadar mantıklı bilmiyorum ancak her daim Wordpress'i forum olarak kullanmayı düşünmüşümdür. Bunun en önemli sebebi de tahmin ettiğiniz gibi Wordpress'in piyasadaki en arama motoru dostu içerik yönetim sistemi olduğunu bilmem. Gerekli eklentiler ve tema düzenlemeleriyle Wordpress'i çok güzel bir forum sistemi haline getirebilir, SEO dostu yapısından ötürü de hızla yukarılara tırmanabilirsiniz.



Gelelim şimdi bu işi nasıl yapacağımıza. Wordpress'i bir forum sistemine çevirmek için kullanabileceğiniz en basit ve mantıklı yöntem TDO Forum "Teması". Evet, forum yapmak için başka hiçbir eklentiye ya da hack'e ihtiyacınız yok. İsterseniz biraz bu temanın özelliklerini inceleyelim.

Özellikler:

  • Mesaj yazmak için üye olmak zorunlu değildir. İsteğe göre ziyaretçilerin mesaj yazıp yazılmaması ayarlanabilir.
  • Kolay kullanılabilir ve düzenlenebilir tema.
  • Son konuları, gelen son iletiye göre listeleme.
  • Okunmamış mesajları filtreleme ve gösterme.
  • Hiyerarşik forum listesi.
  • AJAX ileti önizlemesi. (Kapatılabilir)
  • İletiler için QuickTags eklentisi. Otomatik etiket atama. (Kapatılabilir)
  • Üyeler ve ziyaretçiler için Gravatar eklentisi.
  • Sayfalar ve Kategoiler tab olarak anasayfaya eklenebilir.
  • Her bir forum konusu için ayrı ayrı RSS beslemesi.
  • Konular sabitlenebilir.
  • Wordpress admin panelinde kolay düzenleme için tema ayarı sayfası.
  • Düzenlenebilir gönderi teması.

Kurulum:

  1. Bu adresten TDO Forum Wordpress temasını indirip, Wordpress tema klasörüne atın ("/wordpress-root-klasörü/wp-content/themes/tdo-forum" şeklinde).
  2. Wordpress admin panelinden giriş yaparak TDO Forum temasını seçin.
  3. "Theme Option" kısmından quicktags, ileti önizlemesi ve gravatar gibi özellikleri yönetebilirsiniz. (Gönderi için gerekli ayarlar aşağıda.)

Ayarlar:

Temanın standart halinde 3 farklı tab vardır: Son iletiler, okunmamış iletiler ve forum kategorileri. Bunları tema ayarları sayfasından düzenleyebilir, açıp-kapatabilirsiniz. Ayrıca ayar sayfası, sizin, hangi kategoileri forum olarak kullanıp kullanmayacağınızı seçmenizi de sağlar.

Şimdi gelelim fasülyenin faydasına. Sitemizdeki ziyaretçiler ve ya üyeler nasıl yeni konu açacaklar? İsterseniz bunu inceleyelim;


Yeni Konu Açma Sayfası Ayarları:

Öncelikle şunu tekrar belirtmemiz lazım ki, yeni konu açmak için üyelik zorunlu değildir. İsterseniz ziyaretçilerin de yeni konu açmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bunu istemiyorsanız, normal blog ayarlarında nasıl ayarlarsanız TDO forum teması da o şekilde hareket edecektir ve sizin koyduğunuz gizlilik ayarlarına bağlı kalacaktır.

Şimdi, "Sayfalar" kısmından yeni sayfa eklemeye girin. Öncelikle, sağ taraftan template olarak "Submit Topic" template'ini seçin. Sayfa başlığına "Yeni Konu Gönder" deyip kaydettiğinizde, açmış olduğunuz bu yeni sayfa, herhangi bir kategoriye kanalize olmadan yeni konu göndermenize ve kategoriyi, konuyu açarken seçmenize yardımcı olur. Diyelim ki siz bu yeni sayfayı açtınız ve adına da "Yeni Konu" dediniz. Bu aşamada eğer SEO dostu URL'ler kullanıyorsanız sayfa URL'niz "www.siteadi.com/yeni-konu/" şeklinde olacaktır.

Peki eğer her kategori için ayrı ayrı yeni konu açma sayfası oluşturmak istersek ne yapacağız?
Bu durumda, açmış olduğunuz kategorinin id numarası yardımımıza yetişecektir. Hatırladığınız gibi, açmış olduğumuz yeni konu gönderme sayfamızın URL'i "/yeni-konu/" şeklindeydi.Bu adresin sonuna "?cat=2" eklersek, id numarası 2 olan kategoriye yeni konu gönderme sayfası açmış oluruz. Örnek: "www.siteadi.com/yeni-konu/?cat=2"

Eğer SEO dostu URL'ler kullanmıyorsak, sayfalarımızın adresleri "www.siteadi.com/?page_id=2" şeklinde olacaktır. Bu durumda, kategori id'sini sona eklemek için araya "&" getirilerek kategori kısmını belirten parça eklenir. Örnek: "www.siteadi.com/?page_id=2&cat=2"


Uyarılar:

  • Forum sistemi, bünyesinde bir çok konu ve ileti barındırabileceği için, aslen forum sistemi olmayan Wordpress için, popüler bir forumunuz olması durumunda çok büyük yük bindirebilir ve veritabanında şişmelere neden olabilir. Şu an için bu sistemi kullanan çok büyük bir forum olmadığı için sizlere örnek veremiyorum.
  • Yeni ileti gönderi template'i en basit haliyle oluşturulmuştur ve bünyesinde spam koruması barındırmaz. Spam korumasını da aktif hale getirmek ve başka diğer özellikler de ekleyebilmek için "TDO Mini Forms" eklentisini kullanın. (İlerleyen günlerde bu konuda da bir şeyler yazacağım.)
  • Tema hala tam olarak sağlıklı biçimde çalışmamaktadır ve blog sisteminizde ciddi açıklara sebep olabilir. Temanın en yeni versiyonlarını kendi sitesinden takip edin.
Evet, artık sizin de Wordpress sistemi üzerine oturtulmuş bir forum siteniz var. Wordpress'te kulladığınız tüm eklentileri bu temada da kullanabilir ve kendinize göre optimize edebilirsiniz. Hayırlı olsun!
İleri
Sonraki Kayıt
Geri
Daha eski paylaşım yok.

Yorum Gönder

 
Yukarı